Bemutatjuk szerzőinket
2017.08.22.
Bemutatjuk szerzőinket

A könyvtári honlap egyik célja, hogy az MH 5. Bocskai István Lövészdandár illetékességi területének, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megye hadtörténeti, helytörténeti vonatkozásainak gyűjtése, népszerűsítése. Emlékállítás az első és második világháborús hősi halottaknak, civil áldozatoknak. Ebben a munkában néhány segítőtársunk is van, akik közül néhányat már bemutattunk. Most egy, eddig még csak írásain keresztül ismert szerzőnket szeretnénk bemutatni.

Topor István magyar-történelem szakos középiskolai tanár, emellett történész, irodalomtörténész, aki szabad idejében szívesen végez irodalomtörténeti és helytörténeti kutatásokat. Elsősorban Debrecen újkori története, ezen belül is első világháborús történelme foglalkoztatja.

Kutatásai hiánypótlóak, hiszen be kell vallani, erről az időszakról nem túl sok információt lehet találni a városról készült korábbi leírásokban, monográfiákban. A Nagy Háború előtt Debrecenben állomásozó szép számú katonai alakulatok (magyar királyi 3. honvéd gyalogezred és 2. honvéd huszárezred, császári és királyi 39. gyalogezred, 61. gyalogezred 2. zászlóalja, 7. Vilmos huszárezred, 16. gróf Üxküll-Gyllenband huszárezred pótkerete) közül leginkább a 2. honvéd huszárezred tevékenysége foglalkoztatja.

Emellett szívesen foglalkozik az irodalom, folklór és történelem kapcsolatával. Irodalomtörténeti és folklórral kapcsolatos írásai a Magyartanítás és Ethnica c. folyóiratokban jelentek meg.

Állandó szerzője „a Nagy Háború Blog" és a „Napi Történelmi Forrás" internetes oldalaknak. Rendszeresen jelennek meg tanulmányai, cikkei a Debreceni Szemle folyóiratban és a Hajdú-bihari Napló napilapban, és a Bocskai dandár könyvtára honlapján is található néhány írása.

Első világháborús, és Debrecen helytörténetéhez kötődő írásait összegyűjtöttük egy csokorba, a könyvtár saját építésű hadtörténeti adatbázisába, amely itt elérhető.

Szülőfaluja, a Pest megyében található Pánd első világháborús veszteségét feldolgozó írása, az elhunyt hősök névsora pedig itt olvasható.

Martinkovits Katalin

 
Átlagos (0 szavazat)

Hírek

1956. november 4-e néma szemtanúja
Részletek >>
Jelképek, szimbólumok a népművészetben és a festészetben
Részletek >>
A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja
Részletek >>
Három porosz katona a Hősök Temetőjében
Részletek >>

 

                                          Hadtörténeti Könyvtár         Tájékoztató Portál