Európa Nagy Háborújának vesztesége kelet-magyarországi településeken. 

A Honvédség és Társadalom Baráti Kör Debreceni Szervezete hadisírkutató csoport munkája.

Tagjai:

Polyák András alezredes, HTBK DSZ elnöke, Csákvári Sándor, Farkas Gábor százados, Horváth Attila helytörténeti kutató, Kiss Róbert zászlós, Majoros László nyá. mk. ezredes, Martinkovits Katalin, Papp József Koós Károly- és Podmaniczky-díjas helytörténeti kutató.

Kutatásainkat segítő, támogató szervezetek:

A.K.S.D. Kft Debrecen, Déri Múzeum, Hadtörténeti Intézet és Múzeum, Magyar Hadtudományi Társaság Debreceni Tagozata, Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltára, Méliusz Könyvtár Helytörténeti Gyűjtemény és Fotótár, Őrváros Közalapítvány

Katonasorsok

Pánd első világháborús vesztesége Pánd első világháborús vesztesége
2017.08.22.
Pánd Pest megye középső részén, a Gödöllő-ceglédberceli-dombság délkeleti nyúlványánál, a Tápió vidék szélén, három völgy találkozásában helyezkedik el. Az 1910-es népszámlálási adatok szerint a település lakóinak száma 1895 fő volt, ebből 930 fő férfi. A Nagy Háború kirobbanását követően itt is mozgósították a hadköteles korú férfiakat. Közülük 307-en vonultak be katonai szolgálatra.
Petervasara első világháborús vesztesége Petervasara első világháborús vesztesége
2017.04.08.
Farkas Gábor százados munkája nyomán Pétervására vesztesége a Nagy Háborúban. Az eltelt 100 év ellenére egyre több család kíváncsi a felmenőire, dédapái és ükapái feledésbe merült hőstetteire és a veszteségre, amely a későbbi generációk életét döntően befolyásolta. Az 1948 utáni politikai rendszerben intézményesített felejtés és elhallgatás után, a rendszerváltást követően nyílt arra lehetőség, hogy hősi halottaink kutatása újra szervezett formában folytatódjon. Sajnos a második világháborút és a korábbi korszakokat még átélő emberek legnagyobb része már távozott. Emiatt napjainkra nagyon hiányzik a szemtanúk emlékezete. A nem lejegyzett emlékezett helyett csak az írásos és tárgyi források, katonai emlékhelyek és temetők kutatásával lehet feltárni és újra felidézni a hazánkért fegyverrel a kézben elesett hőseink neveit.
Hajdúszovat első világháborús vesztesége Hajdúszovat első világháborús vesztesége
2017.02.14.
Máté Csabának, a Bocskai-dandár Helyőrség-támogató Parancsnokság főtörzsőrmesterének köszönhetünk egy értékes helytörténeti könyvet, Hajdúszovát '48-as, első és második világháborús hőseinek felsorolásával. A névsor, azért is értékes, mert az első világháborús hivatalos veszteséglistákban a felsorolt nevek csekély töredékét találtuk meg. A helytörténeti munka Diószegi Lajos, hajdúszováti kántortanító, magyar-történelem szakos tanár, és művelődési ház igazgató írása. Hosszú éveken át gyűjtötte a település szellemi és tárgyi örökségét, munkája nyomán maradt fenn többek között Hajdúszovát katonahőseinek névsora.
Vámospércs első világháborús vesztesége Vámospércs első világháborús vesztesége
2017.01.12.
Vámospércs első világháborús veszteségét kíséreltük meg összegyűjteni. Az adatolásban nagy segítséget jelentett Rozalex Beatrix a Debreceni Egyetem Balázsházy János Gyakorló Szakközépiskolája, Gimnáziuma és Kollégiuma végzős tanulója közösségi munkája.
Kállósemjén  első világháborús veszteségei Kállósemjén első világháborús veszteségei
2016.12.19.
Czill István alezredes és Csákvári Sándor munkájukban Kállósemjén település első világháborús veszteségeit gyűjtötték össze.

 

                                          Hadtörténeti Könyvtár         Tájékoztató Portál